Ako su kod susjeda paprike uvijek ukusnije, razloge za to potražite u odabiru mljevenog mesa ili načina na koji pripremate rižu.
Svi kuhari imaju svoj recept za punjene paprike. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju sirovu rižu, dok je drugi tostiraju na malo ulja ili putera, ali svi se slažu da nadjev mora biti sočan. Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a klasičari više vole dodati domaći umak od paradajza.
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih zidova poput babura. Naravno, možete pokušati eksperimentirati s rogama i drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju naše mame.
Pogrešno birate meso
Za smjesu se najčešće koristi juneće mljeveno meso, riže i luka, a dodaju se i začini poput mljevene paprike, bibera, soli, peršuna i bijelog luka. Može se ubaciti i jaje. Neki kuhari za sočnost i aromu dodaju i sitno sjeckano suho meso.
Paprike punite do vrha
Nakon što očistite papriku od sjemenki, napunite je smjesom, ali nikada do vrha. Tokom kuhanja riža povećava volumen pa smjesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smjese možete staviti i kriške paradajza, jer, osim što smjesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže probavljaju, a pridodate li tome i masnoću iz nadjeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumijeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se također može zgusnuti umak.
Pogrešno pripremate rižu
Razlog zbog kojeg su paprike kod susjeda uvijek bolje može biti i u načinu pripreme riže. Odaberete li nekvalitetnu rižu ili je prekuhate, rezultat neće zvati na repete. Rižu je najbolje dodavati sirovu u smjesu ili je kratko tostirati, odnosno kratko popeći na ulju.