7 namirnica koje mogu trajati vječno

po Vasa kuharica

Ako se dobro zatvore i pohrane na mjesto bez sunca i vlage, neke namirnice koje svakodnevno koristimo nemaju rok trajanja. Kao npr. med, koji je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, ali pod jednim uvjetom: potrebno ga je potrošiti u roku od dvije godine od datuma vrcanja.

U usporedbi sa šećerom, med je uvijek zdravija varijanta, bez obzira na to koliko dugo stoji. Ako med dobro zatvorite, može trajati vječno, a u to su se uvjerili i arheolozi u Egiptu. U grobnicama su pronašli med star oko 3.000 godine koji se i dalje mogao jesti. Budući da sadrži male količine vode, šanse za preživljavanje bakterija i mikroorganizama izrazito su male.

Tu je i so. So se u najgorem slučaju može stvrdnuti, ali rok trajanja joj je vječan. Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari.

Također, čisti ekstrakt vanilije koji ima visok postotak alkohola neće izgubiti svoja svojstva ako se dobro zatvori te čuva na suhom i hladnom mjestu. Ako je zatvorena, votka traje vječno, a pohrani li se ispravno, na tamno i suho mjesto, škrobno brašno ima neograničen rok trajanja.

Smeđoj riži provjerite datum koji piše na pakiranju, ali bijeloj ne, jer čuva li se na ispravan način traje vječno.

Preporučujemo