7 trikova kako spasiti zagorjele kolače, brzo omekšati maslac…

po Vasa kuharica

Pripremanje hrane i poslastica bit će vam jednostavnije i brže uz ovih sedam trikova.

1. Spasite zagorjele kolačiće – ako su vam se kaksi previše pekli pa su izgorjeli s donje strane, ne očajavajte. Ostavite ih da se dobro ohlade pa zagoreni dio uklonite pomoću ribeža. Kolačići će biti spašeni.

2. Presuhi keks – ukoliko vam se dogodilo da su kesi dugo stajali i tvrdi su kao kamen, ne brinite. U posudu u kojoj se nalaze ubacite šnitu hljeba i ostavite dva dana. Vlaga iz hljeba će ih omekšati.

3. Omekšajte maslac za minutu – koliko puta se svaka domaćica susrela s problemom tvrdog maslaca, a baš je trebalo nešto fino pripremiti. Ako ste se u zadnji čas odlučili da vam treba omekšani maslac, a vaš je u frižideru, poslužite se ovim trikom. U staklenu čašu ili posudu, kojom možete preklopiti cijeli maslac, ulijte vruću vodu da se staklo zagrije. Vodu izlijte i brzo stavite čašu ili posudu na maslac. Ostavite kratko i omekšat će.

4. Med se neće zalijepiti – želite li da vam se med ne zalijepi za kašiku ili posudicu kojom ga stavljate u, npr. kolač, površinu malo nauljite. Kompletan med će skliznuti i neće biti zalijepljenih ostataka.

5. Lagano izvadite ljusku jajeta – svako ko je barem jednom u životu doživio da mu kod razbijanja jaja komad ljuske padne untra, zna koliko može biti nezgodno izvaditi je, jer kao da bježi. U takvoj situaciji pomoći će vam jednostavan trik – namočite prst u vodu i ljuskicu ćete njime uhvati odmah.

6. Da se biskvit ne zalijepi za kalup – masni papir izrežite u krug veličine kalupa. Na taj način se biskvit neće zalijepiti te će ga kasnije biti lakše izvaditi.

7. Šećer se neće stvrdnuti – u teglu u kojoj vam stoji šećer ubacite nekoliko pjenastih slatkiša  ili sljezovih kolačića. Sprijećit će stvaranje grudica.

Preporučujemo