8 pravila: Priprema najsočnijeg odreska koji ćete ikada pojesti

po Senan Dervisevic

Dobro pečen odrezak, onako sočan i mekan, mnogima je izazov. Zato pročitajte pravila za pripremu odreska, slijedite li ih, nećete pogriješiti. Bez obzira pečete li ga na roštilju ili tavi, uvijek vrijede jednaka pravila. Kvalitetno meso je najvažnija stvar kad su odresci u pitanju. 

1. Odrezak izvadite iz frižidera barem deset minuta prije pripreme kako bi meso stiglo doseći sobnu temperaturu. To će rezultirati sočnijim odreskom.

2. Papirnatim ubrusima posušite odreske kako biste uklinili višak sokova, zbog čega će odrezak brže prilikom pečenja lakše „zaključati“ svoje sokove.

3. Kako biste bili sigurni da će odrezak na površini biti lagano hrskav, nemojte ga pržiti na ulju, već ga lagano premažite uljem i onda pecite.

4. Ako više volite gril odrezak, pecite ga na visokoj temperaturi, zbog čega će površina mesa biti ugodno hrskava, dok će unutrašnjost ostati sočna i mekana.

5. Nemojte okretati odreske više od jednom tokom kuhanja jer, svaki put kad to napravite, gubite dio sokova.

6. Uvijek režite meso okomito na vlakna na manje dijelove, zbog čega će svaki zalogaj biti mekan.

7. Odresci dobiveni od životinja uzgojenih na prirodan način najzdravija su varijanta, no vrijeme njihova pečenja traje malo duže i moraju se peći na malo nižoj temperaturi kako bi odresci bili dočni i mekani.

8. Ako želite uživati u punom okusu mesa, nemojte koristiti marinade. So, biber i malinovo ulje su sve što vam je dovoljno.

 

Preporučujemo