Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane, piše Azramag.ba.
Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuhanu, s njom ne možete pogriješiti. Ima sočno meso lijepe narandžaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti, te zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza… Preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu. Donosimo tri recepta pomoću kojih tikvu možete uvrstiti i na svoju trpezu.
PUNJENA TIKVA NA MEKSIČKI NAČIN
Sastojci:
1,5 kg Hokaido tikve
300 g mljevene junetine
Luk po želji
2 čehna bijelog luka
½ kaičice mljevene čili papričice
200 ml povrtnog temeljca
200 g rajčica
200 g kukuruza
1 paprika
10 maslina
100 g riže dugog zrna
100 g milerama
100 g ovčijeg sira
so, biber
Priprema:
Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i stavite na stranu.
Tikvi odrežite vrh (poklopac s peteljkom), tako da je otvor dovoljno širok da je možete očistiti od koštica, mekanog dijela i vlakana (poklopac ne bacamo). Zatim je posolite iznutra i stavite na stranu.
U tavi, na vrućem ulju, pržite sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte iskoštene i na kockice narezane masline, mljevenu čili papriku, protisnuti bijeli luk, i čim zamiriše dodajte mljeveno meso, so i biber. Sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto.
Zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sjeckani paradajz, mladi kukuruz, mileram, kuhanu rižu, papriku i ovčiji sir narezane na kockice. Sve zajedno, začinite solju i biberom, nježno izmiješajte i premjestite u tikvu.
Napunjenu tikvu položite na lim za pečenje, prekrijte alu folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu, na 200 °C, 45-60 minuta odnosno, dok meso tikve ne omekša.
15-ak minuta prije kraja pečenja skinite foliju i tikvu poklopite odrezanim vrhom s peteljkom, te nastavite s pečenjem.