Naša današnja preporuka je crveni rižoto.
Sastojci:
500 g očišćenih lignji
2 glavice crvenog luka
150 g riže
1 dl soka od paradajza
2 svježa paradajza
1 dl bijelog vina
0,5 dl soja sosa
100 g crnih maslina bez koštica
0,5 dl maslinovog ulja
mješavina začina, biber
Priprema
1. Lignje oprati i isjeći na kolutove, paradajz isjeći na kocke, crveni luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati lignje, te i njih kratko propržiti. Dodati rižu i pržiti na umjerenoj temperaturi 5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodati sok od paradajza, svjež paradajz, bijelo vino, soja sos i masline. Dinstati na umjerenoj temperaturi i povremeno miješati da ne zagori. Kad suvišna tečnost provri, nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok riža ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu i promiješati.