Izuzetno hranjiva namirnica koju nutricionisti preporučuju baš svima.
Sastojci:
2 manja zrela avokada ili 1 veći
3 kašike soka od limuna
1 kašika naribane korice limuna
3 veća čehna bijelog luka
15-20 listova svježeg bosiljka
3-4 grančice svježeg peršuna
prema ukusu soli i bibera
2-3 kašike maslinovog ulja
150 g paste prema vašem izboru
prema želji ljute paprike
2 manja cvijeta brokolija
Priprema:
1. U šerpu staviti vodu, posoliti je i pustiti da prokuha te dodati pastu i kuhati od 8 do 10 minuta.
2. Za to vrijeme napraviti umak. Oprati listove bosiljka i peršuna pa ih staviti u multipraktik, dodati očišćen bijeli luk, limunov sok i maslinovo ulje, sve to izmiksati pa dodati očišćen avokado i još izmiksati dok ne dobijete finu kremastu smjesu.
3. Posoliti, pobiberiti prema ukusu i promiješati.
4. Pred kraj kuhanja paste dodati sitne cvjetove brokolija i skuhati sa pastom.
5. Skuhanu pastu procijediti, dodati umak od avokada, sve dobro izmiješati pa poslužiti. Ukoliko volite ljuto, dodajte ljutu papriku, a možete još posuti naribanom koricom limuna ili nekoliko čeri paradajza.