Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica
Sastojci:
1 kg cijelih jabuka
200 g šećera
250 g mljevenog keksa
1 kašika ruma
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
kokos (orasi, mljeveni keksi) za valjanje
Priprema:
1. Jabuke operite, ogulite i izrendajte te ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon što puste sok, protisnite rukama da izađe višak soka i stavite u posudu za kuhanje. Dodajte šećer i na srednjoj vatri kuhajte oko 15 minuta.
2. Za to vrijeme, na pari pripremite čokoladu i ulje.
3. Jabuke pomiješajte sa mljevenim keksima i sjedinite. Kašičicom vadite smjesu i oblikujte kuglice. Izvadite kuglice i odmah uvaljajte u čokoladu.
4. Zatim kuglicu stavite u kokos ili orahe.