Ovo klasično italijansko jelo uvjerit će vas kako su kombinacija mesa i ribe zapravo odlična ideja. U ovom slučaju, sljubile su se teletina i tunjevina.
Sastojci:
½ kg telećeg buta
1 mrkva
1 veća stabljika celera
1 luk
grančica ruzmarina
2-3 lista lovora
2-3 klinčića
2 kašike maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
½ l suhog bijelog vina
Za umak od tunjevine:
150 g tunjevine u ulju iz konzerve
10-15 kapara
1 kuhano žumance
1 kašičica senfa
1 kašika balzamičnog sirćete
3-4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 fileta usoljenih inćuna
voda od kuhanja mesa
Priprema:
- U veliku posudu stavite teleći but i svo povrće te začinsko bilje, prstohvat soli, prelijte meso bijelim vinom, a zatim dodajte dosta vode da meso bude skoro skroz pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i po.
- Ostavite meso da se u potpunosti ohladi u juhi. Izvadite ga i spremite u frižider da se dobro ohladi. Juhu od kuhanja mesa nemojte baciti jer će vam trebati za umak od tunjevine.
- Za umak, izmiksajte sve sastojke u kremu, dodajte po želji svježe mljevenog crnog bibera te razrijedite umak sa nekoliko kašika juhe u kojoj se kuhalo meso.
- Ohlađeno meso narežite na tanke kriške, posložite na tanjir, prelijte umakom od tunjevine i ukrasite sa kaparima. Poslužite hladno.
- Vitello tonnato možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi 2-3 dana.