Špinat i sir u zapečenom izdanju s tijestom kombinacija je koja se provukla kroz stoljeća, a oduševit će i buduće ljubitelje ukusnog zalogaja.
Sastojci:
500 g špinata
3 kašike maslaca
1 glavica luka
3 čehna bijelog luka
so
mljeveni biber
120 g kiselog vrhnja
400 g tjestenine
1 kašika ulja
3 jaja
100 g naribanog sira
maslac za premazivanje kalupa
40 g naribanog parmezana
Priprema:
- Špinat operite, a zatim s listova odrežite tvrde dijelove. Narežite listove na veće komade.
- Luk ogulite i nasitno nasjeckajte pa ga u dubljoj tavi dinstahte na 1 kašiki rastopljenog maslaca dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
- Dodajte špinat pa ga zajedno s lukom dinstajte još 2-3 minute uz neprekidno miješanje. Ogulite bijeli luk, usitnite ga i pomiješajte sa solju i biberom.
- Tavu sklonite sa vatre pa u špinat dodajte bijeli luk. Nakon toga pustite da se smjesa sa špinatom ohladi. U smjesu sa špinatom umiješajte kiselo vrhnje.
- Tjesteninu stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
- Skuhanu tjesteninu ocijedite, isperite hladnom vodom, dodajte nekoliko kapi ulja i protresite. Jaja u zdjeli umutite pjenjačom, dodajte sir pa začinite solju i biberom.
- Tjesteninu pomiješajte sa začinjenim špinatom. Kalup za pečenje premažite maslacem.
- Tjesteninu sa špinatom pomiješajte sa začinjenim jajima, ulijte smjesu u kalup pa odozgo poslažite komadiće preostalog maslaca.
- Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Po tjestenini zatim ravnomjerno pospite parmezan pa zapecite još oko 15 minuta.