Topla paradajz čorba ima čarobnu moć u hladnim zimskim danima. I malo je stvari koje izazivaju nostalgiju za djetinjstvom kao vruća zdjela kremaste čorbe od paradajza. Uz nekoliko trikova ova kraljica među čorbama postat će ukusna i atraktivna delicija na vašem stolu.
Paradajz, glavni sastojak ove čorbe, bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari. Uz to je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.
Sastojci:
2 kašike ulja (za zapršku)
2 kašike brašna (za zapršku)
7 dl kuhanog paradajza
4 dl vode
celer
ruzmarin
peršun
šećer
so
biber
Priprema:
- Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako što u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani paradajz i dvije šoljice mlake vode.
- Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašičicu šećera te celer i ruzmarin, s kojim ne pretjerujte, jer njegov jaki okus brzo može postati dominantan.
- Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.
- Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog hljeba) ili skuhajte sitnu tjesteninu.