Američka kuhinja je iznjedrila ovu legenda među kulinarskim poslasticama za svaku priliku i za sve generacije.
Sastojci za tijesto:
2,5 šoljice brašna
250 g (ohlađenog) maslaca
prstohvat soli
prstohvat šećera
½ šoljice hladnog mlijeka
2 žumanca
Smjesa:
800 g svježih jabuka
120 g šećera
korica limuna
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, šećer i so, te mu dodajte komadiće hladnoga maslaca. Pri miješanju koristite metalnu kutlaču ili viljušku kako se maslac ne bi rastopio.
2. Potom ulijte mlijeko te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
3. Nožem je razrežite na dva jednaka dijela, omotajte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite barem pola sata u frižideru.
4. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite polovinu tijesta u oblik tepsije u kojoj ćete peći pitu, te je premažite žumancem. Napunite je tankim kriškama svježih jabuka, šećerom i koricom limuna.
5. Polovinu druge smjese tijesta razvucite u trakice, ili u identični krug koji ćete izbockati viljuškom kako bi tekućina iz jabuka isparila tokom pečenja.
6. Pažljivo spojite rubove gornjeg i donjeg tijesta, te gornji dio premažite preostalim žumancem. Pecite u pećnici 40 minuta na oko 200 stepeni.
7. Poslužiti toplu uz kuglicu sladoleda od vanilije.