Banane se nalaze visoko na listi najomiljenijih sastojaka različitih poslastica. Obradujte sebe i ukućane tako što ćete im servirati laganu tortu.
Sastojci za koru:
8 jaja
6 kašika šećera
150 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
Za fil:
4 žumanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
1/2 l mlijeka
125 g putera
3 kašike šećera u prahu
4 banane
200 g šlaga
Priprema:
- Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe i brašno i promiješajte kašikom.
- Podijelite masu na dva dijela i pecite u okruglom kalupu 20 minuta na 180-200 stepeni.
- Dok se kora peče, pripremite fil, mikserom umutite 4 žumanca, dodajte brašno, mlijeko i kuhajte na pari.
- Kad se fil ohladi, dodajte 125 g putera umućenog sa 3 kašike šećera u prahu.
- Svaku koru presijecite na pola, da dobijete 4 kore.
- Na koru stavite fil, pa banane izrezane na kolutove i tako do posljednje kore na koju ide samo fil.
- Umutite šlag i premažite koru, a tortu sa strane “obložite” kolutićima banane.