Batat ili slatki krompir može vam pomoći u potpunosti zamijeniti ugljikohidrate iz krompira mnogo zdravijim ugljikohidratima. Preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga poput dijabetesa moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini.
Sastojci:
400 – 500 g batata
2 – 4 kašike maslaca ili ulja
1 kašičica soli
1 čehno bijelog luka
1 kašika maslinovog ulja
100 mlijeka (ili vode)
Začini: muškatni orašćić i biber
Priprema:
- Batat možete oguliti prije kuhanja ili ga kuhati s korom, a zatim oguliti i usitniti. Kuhajte batat u na srednjoj temperaturi dok unutrašnjost ne postane mekana (otprilike 30-40 minuta). Još bolja opcija je kuhanje batata na pari kako biste zadržali aromatičan okus.
- Kada je kuhan, batat procijedite i zgnječite uobičajenom gnječilicom za krompir. Ako vam nije pri ruci, možete se poslužiti štapnim mikserom ili čak blenderom.
- Dodajte maslac, začine, ulje, bijeli luk (ako želite) i mlijeko te sve dobro izgnječite ručno ili umutite ručnim mikserom.
- Za vegansku verziju koristite ulje umjesto maslaca i vodu umjesto mlijeka. Po potrebi dodajte još tekućine ili ulja/maslaca po svome ukusu te dok ne budete zadovoljni gustoćom i teksturom pirea.
- Pire možemo poslužiti uz sva jela te dodati u kremastu juhu od povrća ili bundeve za idealan i zdrav obrok bogat vitaminima, mineralima i brzo raspoloživom energijom.