Ovaj složenac vrlo je popularan u Grčkoj. Sastoji se od tri ključne komponente – umaka od mljevenog mesa, tjestenine i bešamel umaka s jajima.
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 veći luk
3 čehna bijelog luka
1 dl crnog vina
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica cimeta
150 ml pelata
50 g maslaca
80 g brašna
4 dl mlijeka
kašika parmezana
3 žumanca
3 bjelanca
500 g tjestenine penne
maslinovo ulje
muškatni oraščić
so
biber
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Na maslinovom ulju pržite luk. Kad je omekšao, dodajte mu bijeli luka, a zatim i meso. Meso dinstajte dok ne postane mrvičasto i kuhano.
- Pojačajte vatru pa dodajte vino. Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat paradajza i cimet.
- Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.
- Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno. Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanca i pola parmezana. Začinite soli, biberom i muškatnim oraščićem.
- Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.
- Dodajte bjelanca koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte. U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.
- Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom. Pospite ostatkom parmezana. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.