Zasladite se jednostavnim keksićima s komadićima čokolade, koji su stvoreni za umakanje u veliku čašu toplog mlijeka.
Sastojci:
120 g maslaca
50 g šećera
150 g smeđeg šećera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije
180 g brašna
pola kašičice sode
pola kašičice soli
250 g čokolade
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stepeni i prekrijte lim za pečenje papirom.
2. Izmiksajte maslac i šećer. Kad smjesa postane svjetlija i lagana, dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se ne sjedini.
3. Zatim dodajte brašno, sodu, so i otprilike ¾ nasjeckane čokolade.
4. Tijesto prebacite u lim i ravnomjerno rasporedite. Ostatak komadića čokolade pospite po vrhu i pecite otprilike 15 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
5. Izvadite iz pećnice, pričekajte desetak minuta, a zatim prebacite na ravnu podlogu kako bi se ohladilo. Uz pomoć oštrog noža izrežite na štapiće i poslužite uz šoljicu toplog mlijeka ili kakao.