Istraživanja pokazuju da je krompir bolji izbor od tjestenine, kada je riječ o zasitnosti. Također, bogat je vitaminom B6, vitaminom C i željezom, a odličan je izvor kalija.
Sastojci:
1 kg krompira
100 ml maslinovog ulja
2 kašike brašna
so
Priprema:
- Ogulite krompir i izrežite ga na četvtine. Prelijte hladnom vodom da ogrezne, posolite i stavite da prokuha. Čim prokuha, smanjite temperaturu i ostavite da ključa oko dva minuta.
- U međuvremenu, ugrijte pleh u rerni i stavite masnoću da se i ona zagrije.
- Ocijedite krompir i to tako što ćete malo zatresti cjedilo tako da se ivice parčića zaoble, a zatim polako naprašite brašnom tresući cjedilo tako da svi parčići budu ravnomjerno prekriveni.
- Polako ih sipajte u vrelu masnoću (budite pažljivi, doći će do prskanja) pa i pleh zatresite tako da svi krompiri budu obloženi masnoćom. Raširite ih u jednom sloju u plehu tako da imaju dovoljno prostora.
- Pecite 15 minuta pa izvadite ih rerne, okrenite ih i vratite da se peku još 20 minuta. Izvadite ih, posolite i poslužite.