Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.
Sastojci:
2 polje palente
1 kašičica putera
6 šolja vode
1 crveni luk
3 čehna bijelog luka
2-3 šolje paradajz sosa
so
biber
2 šolje rendanog kačkavalja
maslinovo ulje
Priprema:
- Stavite vodu da prokuha i sipajte malo soli, putera i palentu te kuhajte dok se palenta ne zgusne.
- Gotovu palentu sipajte u pleh namazan puterom i ravnomjerno poravnajte da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostavite da se ohladi.
- Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još oko pet minuta. Dodajte biber i malo soli.
- Ohlađenu palentu režite na kocke, redajte u tepsiju prethodno namazanu puterom. i prelijte pola paradajz sosa i pospite sa pola sira.
- Opet redajte kocke palente i pospite ostatak paradajz sosa i sira i stavite otkriveno u rerni da se peče.
- Pecite 25–30 minuta, da se uhvati rumena korica i sir istopi.