Pripremite cannole punjene sirom prema tradicionalnom sicilijanskom receptu
Sastojci za tijesto:
2 šoljice pšeničnog bijelog brašna
1 mala kašika mljevenog cimeta
2 kašike kokosovog ulja
1 kašika šećera
pola male kašike soli
pola šoljice vina, desertno suho
1 bjelance
ulje, biljno
Nadjev:
450 g ricotta
225 g mascarpone
pola šoljice šećera u prahu
1 mala kašika estrakta vanile
Za posipanje:
kandirana narandža
Priprema:
- U zdjelu blendera stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i so pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šolje vina. Ako vam se tijesto čini presuho, dodajte još malo vina.
- Tijesto je gotovo kad se oblikuje u kuglu. Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat, dva.
- Prerežite tijesto na pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvucite. Rezačima u obliku kruga (ili čašom) izrežite što više krugova koje omotajte oko metalnih kalupa za cannole. Premažite bjelancima da se učvrste. Ispržite cannole, ohladite i izvadite kalupe.
- Za preliv pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vanilu. Stavite kremu u vrećicu i napunite cannole.
- Ukrasite krajeve kandiranom narandžom i pospite cannole šećerom u prahu.