Dagnje su iznimno hranjive namirnice, te odličan dodatak jelima temeljenim na mediteranskoj prehani. Naučite kako ih pripremiti, jer su dobar izvor željeza, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu, kalcij, jod te natrij.
Sastojci:
600 g dagnji
2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
2 paradajza ili pelati
2 čehna bijelog luka
2 kašike sjeckanog peršuna
Priprema:
1. Na 2 kašike maslinovog ulja prvo prodinstajte 1 manji luk, a tek kasnije dodajte 1-2 čehna bijelog luka i 2 kašike sjeckanog peršuna.
Nakon toga dodajte 2 sitnije narezana paradajza ili pelati paradajza, a zatim dagnje.
2. Dagnje opet dinstajte poklopljene 5-10 minuta na malo jačoj vatri, a zatim podlijte 1 dl bijelog vina, pa kuhajte daljnjih 5 minuta.
3. U buzaru na crveno nije potrebno dodavati prezlu jer će umak ugustiti paradajz. A za bolji okus možete dodati biber, bosiljak, origano ili ljute papričice, po želji.