Laganija varijanta omiljenih okruglica bit će idealna za pripremu tokom radne sedmice. Poslužite ih uz tjesteninu, rižu ili pire krompir, pa uživajte u novoj omiljenoj kombinaciji okusa.
Sastojci:
1 luk
2 čehna bijelog luka
200 g šampinjona
1 konzerva bijelog graha
sok jednog limuna
2 kašike sjeckanog peršuna
1 šoljica prezle
prstohvat origana
maslinovo ulje
so, biber
umak od paradajza
lovorov list
Priprema:
1. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu sitno sjeckani luk pa dinstajte dok ne omekša.
2. Za to vrijeme nasjeckajte gljive, dodajte ih luku, a zatim ubacite i bijeli luk.
3. Dinstajte još kratko, dodajte origano i začinite soli i biberom.
4. Dodajte grah i limunov sok. Kuhajte oko dvije minute, pa maknite s vatre.
5. Mješavinu kratko ohladite, pa prebacite u blender. Blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
6. Smjesu prebacite u posudu, dodajte sitno sjeckani peršun i prezlu, pa izradite smjesu rukama. Smjesa mora biti kompaktna i od nje bi se trebale moći napraviti okruglice.
7. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u prezlu, pa ih rasporedite po papiru za pečenje. Ubacite u pećnicu na 190 stepeni, na oko pola sata.
8. Dok se okruglice peku, u većoj posudi zagrijte umak od paradajza, dodajte mu lovorov list, so, biber, prstohvat šećera i druge začine po želji. Kad su okruglice gotove, ubacite ih u umak ili poslužite zasebno.