Svako ko je barem jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet koji možete sresti na svakom koraku.To je nešto između palačinki i pizze.
Sastojci:
2 šoljice brašna
½ vrećice suhog kvasca
1 šoljica tople vode
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
Nadjev:
150 g feta sira
150 g špinata
so i bijeli biber
maslinovo ulje za premazivanje
Priprema:
- Prvo pripremiti nadjev od špinata, oprati ga i blanširati u slanoj vodi, a zatim ocijediti i sitno nasjeckati.
- U dubljoj posudi pomiješati špinat sa sirom dok se ne dobije kompaktna smjesa.
- Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti nekoliko minuta da kvasac naraste.
- U brašno dodati nadošli kvasac i kašiku maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto, a zatim ga pokriti i ostaviti da miruje pola sata.
- Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova pa svaki dio tanko razviti. 4 napuniti špinatom i feta sirom te začiniti, a zatim svaku poklopiti ostalim tijesto. Rubove spojiti te pržiti s obje strane na umjerenoj temperaturu na suhoj tavi.