Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i brašno, a doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”. Tim se mrvičastim tijestom prekrivaju jabuke, trešnje, breskve, šljive, borovnice, maline ili bilo koje drugo voće.
Sastojci:
400 g sušenog voća (kajsije, šljive, grožđice, brusnice…)
370 g jabuka
70 g šećera
2 štapića cimeta
5 klinčića
70 g glatkog brašna
40 g zobenih pahuljica
110 g smeđeg šećera
100 g maslaca
pola šoljice lješnika ili drugog orašastog voća
1 pavlaka tučena (30% masti )
Priprema:
- Ugrijte rernu na 200 stepeni.
- Pomiješajte sušeno voće (marelice, šljive, grožđice, brusnice…), jabuke narezane na kriške, bijeli šećer, cimet, klinčiće i dvije šoljice hladne vode pa sve zagrijte u loncu na umjerenoj vatri. Nakon što prokuha ostavite da se kuha još pet minuta.
- Pomiješajte brašno, pahuljice i smeđi šećer te dodajte maslac i prstima sve dobro izmijesite, tako da dobijete smjesu sličnu prezli. Dodajte lješnike.
- U tepsiju stavite smjesu sa sušenim voćem, ali izvadite cimet i klinčiće. Pospite mrvice pa pecite 30 minuta.