Eton Mess je jedan od najstarijih britanskih dezerta koji se posluživao na godišnjoj utakmici kriketa koledža Eton protiv škole Harrow. Pravi se od jagoda ili banana sa šlagom i uz dodatak puslica i voćnog sirupa. Ime je dobio po njegovom izgledu, kod ovog dezerta vrijedi što neurednije to bolje.
Sastojci:
3 bjelanca
175 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
2 kašike šećera u prahu
500 g trešanja ili drugog voća po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 140 stepeni. U zdjeli zamutite bjelanca i postepeno im dodajte šećer dok se potpuno ne sjedine i ne dobijete čvrsti snijeg.
- Snijeg od dobivenih bjelanaca istisnite iz slastičarske vrećice u dvije veće puslice na lim za pečenje kojeg ste obložili masnim papirom. Pecite ih oko jedan sat na 140 stepeni, a kad su gotove ugasite pećnicu i pustite neka se puslice u njoj ohlade.
- U drugoj zdjeli mikserom umutite vrhnje za šlag i šećer u prahu.
- Trešnje prepolovite i izvadite im koštice. Malo manje od polovice trešanja izmiksajte štapnim mikserom uz po želji dodatak malo ruma.
- Ohlađene puslice razmrvite. Desert posložite u čaši tako počnete s razmrvljenim puslicama, pa šlagom, pa umakom od trešanja pa još malo šlaga, pa nekoliko svježih trešanja te ponovite razmrvljene puslice. Desert završite šlagom i naravno trešnjom na vrhu. U slast!