Sastojci:
1 kg teleće plećke,
so, biber,
150 ml suncokretovog ulja,
200 g krompira,
mladi luk,
1 kašika brašna,
1 dl teleće juhe,
1 grančica ruzmarina.
Priprema:
- Meso odvojite od kosti, raširite ga na dasci i dobro istucite batom s unutrašnje strane. Posolite, pobiberite i savijte u roladu te povežite špagom.
- Ovako pripremljeno meso spustite u zagrijano ulje i pržite oko pola sata okrećući ga da porumeni sa svih strana.
- Dodajte oguljeni i oprani krompir i luk narezan na kolutove koji ste prepržili na maslacu.
- Posolite, pobiberite i pospite ruzmarinom te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stepeni te pecite dok meso ne omekša. Povremeno ga prelijevajte sokom.
- Prije nego što ćete poslužiti meso, umiješajte brašno razmućeno s juhom, zagrabite kuhačom po dnu posude da se skine zapečeni sok pa vratite jelo u pećnicu još desetak minuta.
- Narezano meso poslužite s umakom od pečenja.