Sastojci za tijesto:
500 g brašna
vrećica instant kvasca
200-250 ml vode
4-5 kašika ulja
Za umak:
300 ml slatkog vrhnja
100 gr sira Edamera
3 kašike limunovog soka
kašika začina
biber
Za nadjev:
250 g tunjevine iz konzerve
100 g luka
50 g crnih maslina
kašika nasjeckanog peršuna
Priprema:
- Mješavinu za tijesto izmiješajte s instant kvascem pa postepeno dolijevajući mlaku vodu i ulje umijesite tijesto.
- Tjesto ostavite stajati na toplom mjestu 15 minuta.
- U međuvremenu pripremite umak. Slatko vrhnje zavrijte, dodajte naribani sir, začin, biber i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri 1-2 minute, a zatim malo ohladite.
- Tijesto razvaljajte i stavite na nauljeni lim.
- Po tijestu rasporedite pripremljeni umak, tunjevinu, luk narezan na kolutiće i masline.
- Pizzu pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni C 15 minuta. Pečenu pizzu pospite peršunom.