Sastojci:
6 pilećih prsa,
450 g gljiva,
3 čehna bijelog luka,
1 mala glavica luka,
so i biber,
225 g mladog sira.
Umak:
Sok i korica od 2 limuna,
2 kašike mljevenog bijelog luka,
1/4 šoljice smeđeg šećera,
1/2 šoljice sirćeta,
1/2 kašike senfa,
1/2 šoljice maslinovog ulja,
1 kašičica soli,
1/2 kašičice bibera.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Od navedenih sastojaka pripremite umak tako što ćete ih sve sastaviti i promiješati. Piletinu stavite u umak i pustite da stoji oko 20 minuta.
- Na srednje jakoj vatri popržite luk i bijeli luk na malo maslinovog ulja. Ubacite gljive, začinite solju i biberom i dinstajte 15 minuta.
- Marinirana pileća prsa prerežite napola, ali ne do kraja, dovoljno da dobijete džep. U procjep ubacite gljive i nekoliko kriški mladog sira. Pričvrstite čačkalicama.
- Na jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja. Piletinu pecite nekoliko minuta sa svake strane, a zatim stavite na foliju i u pleh za pečenje.
- Pecite piletinu na 180 stepeni oko 10 minuta. Poslužite toplo.