Sastojci:
200 g purećih prsa,
3 krompira,
5 jaja (od kojih 2 kuhana),
100 g sira trapista,
300 g kukuruznog škroba,
1 luk,
1 paprika,
ruzmarin,
majčina dušica,
50 g suhog grožđa,
1 vrećica suhog kvasca,
crne masline,
100 g šećera,
120 g maslaca,
maslinovo ulje.
Priprema:
- Krompir skuhajte, ogulite i ispasirajte. 2 jaja kuhajte 7 minuta.
- Maslacu dodajte šećer, 3 žumanceta (jedno po jedno) i sir, dodajte kvasac, krompir, kukuruzni škrob i snijeg od 3 bjelanceta.
- Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta, a šaku grožđica namočite u mlakoj vodi.
- Narezani luk dinstajte na 2-3 kašike ulja, dodajte puretinu narezanu na komadiće i pustite da se dinsta 6-7 minuta. Isključite štednjak i pustite da se jelo ohladi.
- Od tijesta napravite 16 uštipaka koje ćete napuniti puretinom, komadićem kuhanog jajeta, paprike, ocijeđenim grožđicama i maslinom bez košpice.
- Svaki uštipak umotajte s ruzmarinom i majčinom dušicom u aluminijsku foliju, složite u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni 45 minuta. Poslužite uz umak po želji.