Sastojci:
4 kašike šećera
2 vanilin šećera
3 kašike kukuruznog škroba (gustina)
1/2 kašičice soli
700 ml punomasnog mlijeka
3 žumanca
srž jedne mahune vanilije
pola kašičice cimeta
kašika maslaca
Priprema:
- U loncu pomiješati oba šećera, so i škrob.
- U posebnoj zdjeli lagano umutiti žumanca. Uz miješanje postepeno dolijevati mlijeko.
- Kuhati na srednjoj vatri da se zgusne. Smanjiti temperaturu i kuhati još dvije minute. Skloniti s vatre i dodati malo smjese u žumanaca uz stalno miješanje.
- Sipati smjesu u lonac pa nastaviti miješati i kuhati na laganoj vatri oko minutu. Skloniti s vatre, umiješati vaniliju, cimet i maslac pa miješati dok se maslac ne rastopi.
- Ohladiti 15-ak minuta, uliti u zdjelice navlažene hladnom vodom i staviti u frižider da se stvrdne.