Sastojci:
Pola čaše slatkog vrhnja,
1/4 čaše mlijeka,
60 g tamne čokolade,
2 kašike šećera,
1 kašičica želatina,
1 kašika vrele vode (za želatin).
Za dekoriranje:
Voće,
50 g čokolade,
1 kašičica ulja.
Priprema:
- Namazati kalupe uljem i staviti na tacnu.
- U šerpici polako na niskoj temperaturi otopiti šećer, čokoladu, mlijeko i vrhnje. Kad je otopljeno (ne smije prokuhati), dodati želatin koji ćete najprije otopiti u vreloj vodi, pa tek tada dodati u čokoladnu smjesu.
Lagano izmiješati i popuniti kalupe, pa ih staviti u frižider.
- Prije serviranja, polako oštrim nožem, prođite po ivicama kalupa, stavite tanjir na kalup i preokrenite tako da tanjir bude dole, a kalup gore. Skinite kalup i ukrasite desert po želji.
- Na pari otopiti čokoladu s kašičicom ulja, prohladiti, sipati u deblju vrećicu za zamrzavanje, osjeći rub i polako kapati čokoladnu smjesu po panakoti praveći razne oblike. Servirati uz voće po izboru.