Karamelizirani orašasti plodovi:
15 dkg oraha,
lješnika i badema,
4 kašike šećera,
1 kašičica cimeta,
2 kašike meda,
4 kašike vode.
Sladoled od mascarponea:
125 ml mlijeka,
1 vrećica vanilin šećera,
2 žumanca,
4 kašike šećera,
200 ml vrhnja za šlag,
500 g mascarponea.
Priprema:
- Karameliziranje orašastih plodova: Lješnike popržiti nekoliko minuta na suhoj tavi, a zatim ih premjestiti na suhu kuhinjsku salvetu da se malo ohlade pa ih salvetom dobro protrljati da odstranite kožicu. Potom orahe, bademe i lješnike isjeckati krupnije pa ih protresti kroz cjedilo da se očiste od presitnih mrvica.
- Šećer i cimet pomiješati, dodati vodu i med te miješati da dobijete homogenu smjesu. Smjesu potom izliti u suhu teflonsku tavu i miješati na laganoj vatri sve dok ne počne krčkati, pjeniti i lagano postajati ljepljiva. Onda umiješati orašaste plodove te još neko vrijeme miješati dok se sve ne stisne, odnosno dok ne bude djelovalo kao da više nema šećerne smjese.
- Smjesu premjestiti na pek-papir, lagano rasporediti i razdvojiti na sitnije kupice pa pustiti da se ohladi.
- Sladoled: Žumanca pjenasto izmiksati sa šećerom, a mlijeko prokuhati s vanilin šećerom. Kada mlijeko prokuha skloniti ga s ringle, pustiti da se slegne pa lagano umiješati žumanca sa šećerom, miješati nekoliko minuta, a zatim vratiti na ringlu i to na tihu vatru (jer ne smije prokuhati) i miješati dok se ne zgusne (neće se jako zgusnuti).
- Smjesu premjestiti u veću zdjelu i pustiti da se ohladi.
- U ohlađenu mjesu za sladoled umiješati prethodno umućeno vrhnje za šlag i mascarpone. Dodati i karamelizirane orašaste plodove, nemojte da budu u velikim nakupinama (dio ostavite za serviranje ili za posipanje po vrhu sladoleda u zdjeli u kojoj će se sladoled hladiti).
- Dobro promiješati i rasporediti smjesu u zdjeli u kojoj će se hladiti.
- Hlađenje: Za one koji nemaju aparat za sladoled, poslasticu staviti u zamrzivač i prva tri sata ga dobro promiješati svakih 40-ak minuta, a potom pustiti da odstoji, najbolje preko noći.