Sastojci:
150 g čokolade za kuhanje,
175 g omekšalog maslaca,
130 g šećera,
3 jaja,
200 g brašna,
1,5 kašičica praška za pecivo,
1 kašika kakaa,
2 kašike mlijeka,
3 kašike likera od trešanja,
250 g trešanja.
Glazura:
150 g čokolade za kuhanje,
3 kašike kakaa,
4 kašike vrele vode,
115 g omekšalog maslaca,
100 g šećera u prahu,
16 trešanja iz kompota za dekoraciju.
Priprema:
- Prvo čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se prohladi. Šećer i maslac pjenasto umutiti, pa dodati jedno po jedno jaje. Mutiti još oko tri minute.
- Brašno, prašak za pecivo i kakao promiješati pjenjačom, pa dodati pripremljenoj smjesi od jaja. Zatim mlijeko i liker. Na kraju umiješati još čokoladu, očišćene i prepolovljene trešnje. Izmiješati kuhačom ne mikserom.
- Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagrije. U kalup za mafine sipati smjesu i peći otprilike oko 20 minuta.
- Pečene mafine pustiti da se skroz ohlade, pa premazati pripremljenom glazurom.
- Za glazuru, prvo izmiksati pjenasto maslac i šećer. Čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se malo ohladi.
U vrelu vodu staviti kakao i sve brzo izmiješati jer se brzo zgusne. Sve skupa zajedno izmiksati, pa premazati kolačice.
Ukrasiti trešnjama, ohladiti u frižideru, pa poslužiti.