Sastojci:
4-5 patlidžana,
250 g luka,
1 kg svježeg paradajza,
100 g zelenih maslina,
50 g kapara,
1 ljuta papričica,
2 stabljike celera,
100 ml ulja,
3 kašike sirćeta,
so,
1 kašika šećera,
bosiljak (svježi ili sušeni),
1 kašika začina.
Priprema:
- Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti i ostaviti da stoje najmanje pola sata.
- U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezani paradajz zajedno sa tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
- Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti i dobro osušiti pa ga popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
- Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i začin. Sve izmiješati i dinstati još oko pet minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
- Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati bosiljak.
- Kaponatu možete pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.