Sastojci:
1 kg tune (narezane na odreske).
Za marinadu:
pola litra vode,
50 ml jabukovog sirćeta,
biber u zrnu,
lovorov list,
2 kašičice biljnog začina,
so,
2 grančice ruzmarina,
1 limun,
100 ml maslinovog ulja.
Priprema:
- Odreske tune operite, očistite od kožice i pažljivo odstranite kost. Kuhajte ih u proključaloj vodi kojoj ste dodali sirće, biber, lovor, biljni začin i so, pa nastavite to raditi na laganoj vatri 10 minuta.
- U vatrostalnu posudu slažite red tune, zatim listove lovora, ruzmarin i kriške limuna, pa nastavite tako dok ne potrošite svu tunu. Prelijte procijeđenom vodom u kojoj se kuhala riba tako da je prekrije, zatim zalijte uljem toliko da prekrije tunu.
- Poklopljeno čuvajte na hladnom mjestu, u frižideru i do sedam dana. Poslužite s kuhanom blitvom ili drugim povrćem.