Sastojci zatijesto:
100 g glatkog brašna,
50 g smeđeg šećera,
100 g maslaca.
Za srednji sloj:
100 – 120 g grubo nasjeckanih oraha ili badema,
60 g kokosa,
350 ml namaza od karamele,
2 kašičice ekstrakta od vanilije.
Za posip:
Grubo nasjeckana čokolada
Priprema:
1. Ugrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh i blago ga pospite brašnom. U posudi izradite u homogenu smjesu komadiće maslaca, brašno i šećer, a zatim tako dobijeno tijesto pecite kojih 10 minuta na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. U međuvremenu izmiješajte nasjeckane orahe, kokos i namaz karamele u jednoličnu smjesu.
2. Karamelu ćete dobiti od pola litre punomasnog mlijeka, 20 g maslaca, 150 g šećera, kašičice vanilije i prstohvata soli. Pustite mlijeko da zavri, zatim ga maknite s vatre pa dodajte sve preostale sastojke. Lagano miješajte i nemojte više stavljati na vatru. Ta smjesa također se mora stisnuti, najbolje preko noći u frižideru, ali već ga možete kupiti i u boljim prodavaonicama. Tako dobivenu smjesu jednolično razmažite po napola pečenom tijestu i pecite još 15 minuta. Kad se cijela smjesa malo ohladi, grubo naribajte čokoladu, a kad se sve sjedini, izrežite na prutiće.