Sastojci zabiskvit:
225 g ulja,
100 g oraha,
225 g smeđeg šećera,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
225 g glatkog brašna,
2 kašike instant espressa rastopljenog u 2 kašičici vruće vode,
4 jaja.
Za kremu:
2 jajeta,
220 g šećera u prahu,
250 g maslaca,
70 g krem sira,
3 kašičice ekstrakta kafe,
2 kašičice instant espressa rastopljenog u 1 kašičici vruće vode.
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Namastite pleh za tortu. Za biskvit, prvo pomiješajte prašak za pecivo, so i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Smjesu stavite u kalup za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite glazuru. Jaja i šećer rastopite na pari. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s pare i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kafe i espresso. Glazuru ohladite oko 2 sata, da očvrsne.
3. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu glazure rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak glazure rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte s malo sjeckanih oraha.