Sastojci:
700 g pilećih zabataka s kostima i kožom,
so i biber,
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
2 kašike aceta balsamica,
1 neoguljena narandža narezana na osmine,
1 kašika maslaca, ulje.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 230 stepeni. Piletinu posolite i pobiberite. U većem plehu za pečenje, zagrijte ulje. Dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite je na štednjaku, na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatna i hrskava (oko 7 minuta). Maknite piletinu s pleha, izlijte ulje na kojem se piletina pekla, vratite piletinu natrag, ovog puta s kožicom prema gore i stavite peći u pećnicu. Pecite, dok se ne ispeče do kraja (oko 10 minuta). Ponovno maknite piletinu s pleha.
- Ponovo zagrijte pleh na štednjaku, dodajte aceto i kriške narandže. Kuhajte, miješajući i stružući sve zapečene sastojke tako dugo dok narandža ne omekša (oko dvije minute). Maknite s vatre i dodajte maslaca i sve miješajte dok se ne otopi do kraja. Piletinu poslužite s prelivenim umakom.