Sastojci za tijesto:
4 jaja,
20 kašika šećera,
15 kašika ulja,
20 kašika mlijeka,
20 kašika brašna,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo.
Nadjev:
Izmrvljeno tijesto,
20 dkg šećera,
1 dl vode,
2 smrznute narandže,
3 kašike džema od marelice.
Glazura:
20 dkg čokolade za kuhanje,
10 dkg maslaca ili margarina.
Priprema:
- Žumanca pjenasto umutite sa šećerom, pa miješajući dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer i na kraju brašno s praškom za pecivo. Posebno istucite čvrst snijeg od bjelanaca, pa ga kašikom lagano umiješajte sa žutim dijelom.
- Rernu ugrijte na 190 stepeni. Tijesto rasporedite u dobro namašten i pobrašnjen pleh, pa pecite oko 30 minuta. Pečeno tijesto ohladite i prerežite, da dobijete dvije plohe veličine pleha. Donje tijesto ostavite u plehu, a gornje izmrvite u posudi u kojoj ćete praviti nadjev.
- Narandže stavite u zamrzivač, pa ih naribajte i pomiješajte s izmrvljenim tijestom. Vodu i šećer prokuhajte zajedno s džemom od marelica, pa dodajte narandžama i tijestu. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Stavite na pečeno tijesto i nožem poravnajte. Prelijte čokoladnom glazurom.
- Za glazuru maslac lagano miješajući otopite na niskoj temperaturi zajedno s čokoladom natrganom na kockice. Zalijte kolač. Ohlađeni narežite na kocke.