Sastojci (za 6 osoba):
300 ml slatke pavlake,
štapić vanile,
3 žumanceta,
60 g šećera,
nar srednje veličine,
smeđi šećer za posipanje,
listić nane.
Priprema:
- Štapić vanile prepolovite po dužini, izvadite sjemenke, stavite u posudu sa slatkom pavlakom i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok ne provri.
- Posudu sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, mikserom kremasto umutite žumanca s kristal šećerom, dodajte ohlađenu pavlaku, promiješajte i procijedite kroz cjediljku.
- Krem rasporedite u podmazane vatrostalne zdjele, poredajte u pleh, sipajte vrelu vodu do polovine visine zdjela i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Zdjele izvadite iz pleha i ohladite na sobnoj temperaturi. Nakon 60 minuta pokrijte ih folijom i stavite u frižider.
- Nar prepolovite i kašičicom izvadite sjemenke. Prije serviranja krem pospite smeđim šećerom, kratko zagrijjte u rerni na najvišoj temperaturi (da se šećer karamelizira) i ukrasite sjemenkama nara.