Sastojci:
50 g maslaca,
50 g šećera u prahu,
2 žumanca,
pola kašike kakaa,
vanilin šećer,
35 g brašna,
30 g sjeckanih oraha,
pola kašičice praška za pecivo,
pola kašičice soli,
2 kašike slatke pavlake,
2 bjelanca,
5 dl mlijeka,
8 dl slatke pavlake,
250 g kesten pirea,
200 g tamne čokolade,07
100 g čokolade za kuhanje za glazuru,
2-3 kašike ulja.
Priprema:
- Pjenasto umutite šećer i maslac, pa postepeno dodajte žumanca. Zatim umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Sve dobro umutite.
- U smjesu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i solju. Umiješajte pavlaku, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanca.
- Ulijte u okrugli kalup, pospite smjesu sjeckanim orasima i pecite biskvit oko 15 minuta. Izvadite iz rerne ostavite da se ohladi.
- Prokuhajte pola količine slatke pavlake i stavite kocke čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i umiješajte kesten pire.
- Od preostale pavlake umutite šlag i umiješajte ga u čokoladu i kestene. Sipajte na tijesto i ostavite da se krem zgusne u frižideru.
- Tortu prelijte otopljenom čokoladom u koju ste umiješali ulje, pa vratite u frižider da se ohladi do kraja. Ukrasite po želji.