Sastojci:
500 g kratke tjestenine,
2 konzerve (po 400 g) sjeckanog paradajza,
250 g ricotte,
2 čehna bijelog luka,
6-7 listova svježeg bosiljka,
čili pahuljice,
maslinovo ulje,
so, biber.
Još za zapečenu tjesteninu i posluživanje:
100 g ribanog sira.
Priprema:
- U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni bijeli luk i čili pahuljice pa kratko aromatizirajte ulje. Potom dodajte konzervirani paradajz (u sezoni može i svjež), lagano posolite i pobiberite, zdrobite svaki paradajz, poklopite i pustite da se umak kuha i lagano reducira.
- Dok se sos kuha, u velikoj šerpi zagrijte vodu. Kad je proključala, dodajte dvije kašičice soli pa ubacite tjesteninu. Kuhanu tjesteninu ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Tjesteninu ubacite u pripremljeni sos, dodajte malo vode od kuhanja (oko 75 ml) pa sve dobro izmiješajte. Ubacite svježi bosiljak, dodajte ricottu i sve dobro izmiješajte.
- Poslužite odmah posipano ribanim sirom.