Sastojci za kakao biskvit:
6 jaja,
100 g šećera,
30 g oštrog brašna,
30 g kakaa u prahu,
1/2 praška za pecivo.
Fil:
300 ml slatkog vrhnja,
200 g kiselog vrhnja,
2 vanilin šećera,
1 želatina u prahu (10 g),
250 g svježih jagoda.
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje,
2 kašie ulja.
Prirema:
- Bjelance mutite dok se ne zapjene pa postupno dodajte šećer i nastavite ih mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje dodajte i jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umiješajte suhe sastojke koje ste prethodno prosijali – brašno, prašak za pecivo i kakao. Biskvitnu smjesu izlijte u veći lim za pečenje (30×35 cm) koji ste obložili masnim papirom. Pecite 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Pečeni biskvit premjestite na kuhinjsku krpu, uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
- Za pripremu kreme želatinu namočite prema uputi na pakovanju i ostavite da nabubri, a zatim je otopite na laganoj vatri. Kiselo vrhnje izmiksajte s vanilin šećerom i otopljenom želatinom pa dodajte slatko vrhnje. Kremu još kratko izmiksajte dok ne dobijete potrebnu gustoću.
- Ohlađeni biskvit odmotajte pa premažite kremom. Preko kreme posložite oprane i na kockice narezane svježe jagode (ostavite nekoliko za dekoraciju). Rolat ponovno zamotajte, prelijte čokoladom glazurom i ostavite u frižider.
- Ohlađen ukrasite po želji, šećerom u prahu ili umućenim slatkim vrhnjem i svježim jagodama.