Sastojci za biskvit:
100 g brašna,
30 g kakaa u prahu,
60 g šećera,
1 kašičica sode,
pola praška za pecivo,
60 ml ulja,
100 ml jogurta,
80 ml vruće vode,
naribana korica narandže,
1 jaje.
Karamel:
125 ml tečnog šlaga,
200 g šećera.
Preljev:
60 ml vruće vode,
1 kašičica instant kafe,
1/2 kašičice šećera.
Krema:
karamel,
350 ml biljnog tečnog šlaga.
Priprema:
- Za biskvit: Prosijte sve suhe sastojke. Napravite udubinu u sredini i dodajte sve mokre sastojke, osim vruće vode. Pomiješajte sastojke ručnom mutilicom i dodajte vruću vodu. Sjedinite u jednoličnu smjesu. Stavite u namaščen kalup prečnika 24 cm. Pecite na 170 stepeni 30 minuta. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite u frižider do slaganja torte.
- Za karamel: Otopite šećer. Kad šećer postane tekući maknite s vatre i dodajte tečni šlag. Vratite na vatru i mješajte dok se smjesa ne poveže. Ohladiti na mlako.
- Za kremu: U posebnoj posudi umutite tečni šlag. Dodajte postepeno u karamel. Sjedinite.
- Slaganje torte: Na stalak za serviranje stavite biskvit na suprotnu stranu od one na kojoj se pekao. Za preljev u vrućoj vodi razmutite šećer i kafu. Vruće prelijte po biskvitu. Premažite kremu po biskvitu. Za ravnije slojeve slažite tortu u obruču.
- Stavite na hlađenje, najbolje preko noći. Naribajte preko tamnu čokoladu.