Sastojci za tijesto:
450 g brašna,
280 ml vode,
70 ml ulja,
pola kockice kvasca,
1,5 kašičica soli,
1 kašičica šećera.
Sastojci za fil:
pasirani paradajz,
malo soli,
malo šećera,
malo bibera,
origana po želji,
sir gauda,
svjež paradajz,
žuta paprika,
crvena paprika,
luk, gljive,
kukuruz,
crne masline.
Priprema tijesta:
- U toplu vodu dodajte šećer, pa izmrvite kvasac i izmiješajte da se sve rastopi. Dodajte potom brašno i ulje pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da naraste dok pripremite fil.
Priprema fila:
- Brašno i suhi kvasac pomiješajte. Dodajte mlako mlijeko, šećer, so, malo ulja i mlake vode po potrebi i promiješajte malo kašokom, pa nastavite mijesiti rukama.
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pokijte ga krpom i ostavite da odstoji. Dok se tijesto diže, pripremite ostale sastojke.
- U pasirani paradajz dodajte so, šećer, biber, origano, zatim pomiješajte.
- Tepsiju u kojoj ćete peći pizzu malo pouljite i pobrašnite.Jednu lopticu tijesta rasporedite po tepsiji Druga loptica će ostati za još jednu pizzu.
- Tijesto premažite pripremljenim pasiranim paradajzom. Nastavite slagati sir, svjež paradajz, žutu papriku, crvenu papriku, luk, gljive, kukuruz, crne masline.
Pizzu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 15-20 minuta.