Sastojci:
500 g brašna,
500 g domaćeg mladog kravljeg sira,
2 jaja,
100 g kajmaka,
250 ml ulja,
so.
Priprema:
- U posudu usuti brašno i kašiku soli. Zagrijati vodu da bude mlaka pa rukom umijesiti mekano tijesto.
- Na pobrašnjenoj podlozi tijesto rukom oblikovati u loptu a potom razvaljati malo, pomastiti i ostaviti da stoji do pola sata da omekša.
- Sir pomiješati s dva jaja te posoliti.
- Kada tijesto omekša, razvući tanku jufku i mjestimično je posuti uljem. Na jufku, pri kraju, cijelom dužinom nanijeni sir, a zatim preklopiti i zarolati. Nožem isjeći zarolani dio i od njega uvijati manje kolutove koje potom redamo u nauljenu tepsiju.
- Postupak se ponavlja sve dok ima jufke. Poredane pite u tepsiji malo premazati uljem po površini i staviti u zagrijanu rernu na 180 do 200 stepeni oko pola sata dok ne dobiju zlatnu boju. Kada je pita pečena, izvaditi je iz rerne i preliti kajmakom.