Grilijaš:
350 g pečenih i sjeckanih lješnika,
8 kašika šećera.
Kora za mrvljenje:
4 bjelanca,
400 g šećera u prahu,
200 g mljevenih prepečenih lješnika.
Masna kora:
4 žumanca,
3 kašike brašna,
3 kašike šećera (i još 8 kašika grilijaša),
100 g maslaca.
Krema:
4 kesice želatina u prahu,
300 g šećera,
350 ml mlijeka,
700 ml slatkog vrhnja za šlag plus još dvije kesice vanilin šećera,
300-400 g trešanja.
Sirup:
200 ml soka od kompota od trešanja,
8 kašika šećera,
100 ml vode,
3 kašike tamnog ruma.
Još je potrebno:
kiseli džem za premazivanje masne kore.
Priprema:
- Grilijaš: Rastopiti šećer i odmah umiješati lješnike. Dok je još vruće brzo izliti na masni papir i ostaviti da se hladi. Kad se dobro ohladilo samljeti na željenu veličinu.
- Kora za mrvljenje: Umutiti bjelanca u čvrsti šaum, pa postepeno dodavati šećer u prahu. Dobit ćete čvrstu, sjajnu, glatku masu. Polako kašikom dodati lješnike, pa ih umijesiti kašikom. Izjednačenu masu izliti u pomašćen pleh obložen pek-papirom. Peći na 180 stepeni sat. Sušiti koru, ali paziti da ne izgori. Kada se kora osušila baš kao za puslice, izvaditi je iz kalupa u kome se pekla i ostaviti da se hladi.
- Masna kora: Pjenasto umutiti žumanca, dodati šećer, omekšani maslac, brašno pa sve skupa dobro izmiksati. Kada se masa sjedinila dodati grilijaš pa još malo kašikom umutiti. Namastiti kalup pa izliti masu i peći 15-20 minuta na 180 stepeni. Gotovu koru ostaviti da se ohladi.
- Krema: Napomena – u slučaju da koristite zaslađeno slatko vrhnje za šlag, možete smanjiti količinu šećera. Ukoliko je nezaslađeno koristite količinu navedenu u receptu. Želatin potopiti u pola šolje hladne vode i ostaviti da stoji nekoliko minuta dok pripremate mliječnu kremu. Mlijeko prokuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Miješati dok se šećer ne otopi. Skinuti s vatre, pa umiješati želatin. Dobro miješati žicom da ne bi ostalo grudvica. Ostaviti da se hladi.
Izmiksati slatko vrhnje u šlag i spojiti s hladnom kremom od mlijeka i želatina.
- Sirup: Prokuhati sok od kompota ili otopljenih trešanja, dodati šećer, rum pa kuhati jedno 20 minuta. Sirup treba biti gust kada se ohladi
- Filovanje torte: Masna kora, grilijaš, izmrvljena kora, sirup, krema, trešnje……grilijaš, izmrvljena kora, sirup, krema, trešnje. Tako raditi sve dok imate namirnica.
- Tortu ukrasiti po želji, ostaviti u frižider preko noći, a potom poslužiti.