Sastojci:
400 g svježih kajsija,
350 g oštrog brašna,
120 g šećera,
1 Bourbon vanilin šećer,
2 kašičice praška za pecivo,
prstohvat soli,
1 limun (korica),
1 narandža (korica),
1 veće jaje,
180 g tekućeg jogurta,
160 ml ulja,
kašičica ekstrakta limuna,
50 g bijele čokolade.
Priprema:
- Kajsije nekoliko sekundi potopite u vruću vodu, ocijedite ih, prelijte hladnom vodom pa ih ogulite. Odstranite im košpice i nasjeckajte na kockice.
- Razmutite jaje, dodajte mu jogurt, ulje i ekstrakt limuna pa dobro umutite.
- U drugu posudu prosijte brašno, dodajte so, prašak za pecivo, obje vrste šećera i koricu narandže i limuna pa promiješajte.
- Brašnu dodajte kajsije i nježno ih umiješajte tako da svaki komadić bude obložen brašnom, pazeći da ih ne zgnječite.
- U smjesu od brašna uspite smjesu od jaja i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte usitnjenu bijelu čokoladu i još jednom promiješajte da se čokolada rasporedi po smjesi.
- Dobivenom smjesom punite kalupe koje ste prethodno namastili i posuli s malo brašna. Muffine pecite na 180 stepeni oko 20 min. Pečene ih ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ih izvadite na rešetku da se ohlade.
- Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.