Sastojci:
220 g brašna,
100 g putera,
1 jaje,
150+75 g šećera,
pola kg mekanih kajsija,
2 kašike prezle,
1 kesica pudinga od vanilije.
Priprema:
- Kajsije operite i s korom isjeckajte. Isjeckane kajsije pospite sa 150 g šećera i promiješajte. Dodajte prezlu i puding prah, ostavite da stoji dok spremate koru.
- Jaje i 75 g šećera pomiješajte kašičicom i ostavite da se šećer malo rastopi. Brašno sipajte u zdjelu, dodajte hladan, na komadiće isjeckan puter. Promiješajte pa rukama natrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičasto tjesto. Umješajte jaje sa šećerom, da dobijete gusto masno tijesto. Uvijte tijesto u plastičnu foliju i ostaviti na 1 sat u frižider.
- Odvojite komadić tijesta za ukrašavanje i od toga napravite listiće ili druge ukrase po želji. Ostalo razvucite u tanku okruglu koru prečnika oko 30 cm. Koru razvijte na masnom papiru ili foliji zbog lakšeg prebacivanja. Prebacite koru u okrugli pleh i ostavite malo podignute ivice.
- Sipajte fil, spustite ivice, pa preko fila poredajte ukrase. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kolač ostavite da se ohladi prije rezanja.