Sastojci:
1,5 kg miješane ribe,
1 dl maslinovog ulja,
2 glavice luka,
200 g paradajza,
5 čehna bijelog luka,
1 veza peršuna,
list celera,
list lovora,
ruzmarin,
1 limun,
1 kašika vinskog sirćeta,
so, biber, palenta.
Priprema:
- Očišćenu ribu isjeći na komade. Posoliti, pobiberiti, poprskati limunom i ostaviti nekoliko minuta da očvrsne.
- Luk narezati na listiće i popržiti na maslinovom ulju. Dodati mu oguljen i isjeckan paradajz i sve začine, sitno sjeckani peršun, celer i lovorov list. Na to dodati mariniranu ribu. Propržiti, sipati malo vode, sirćeta, posoliti i pobiberiti.
- Dinstati oko 20 minuta i s vremena na vrijeme protresti posudu. Gotov brodet posuti sjeckanim peršunom i kao prilog poslužiti palentu.