Sastojci:
šolja meda,
šolja vode,
šolja ulja,
kašičica sode bikarbone,
brašna prema potrebi da tijesto ne bude tvrdo,
2 šolje šećera,
3 šolje mljevenih oraha,
3 kašike ulja,
2 kašike kakaa,
malo soka od limuna,
150 g čokolade za kuhanje,
2 kašike ulja.
Priprema:
- Zamijesiti tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna.
- Peći na umjerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti.
- Ušpinovati šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodati mljevene orahe, ulje, kakao i malo soka od limuna. Sve izmiješati, skinuti s ringle i ohladiti.
- Presjeći tortu na tri dijela da dobijete tri jednake kore i premazati ih filom.
- Čokoladu otopiti s uljem, pa preliti tortu. Ostaviti da se glazura stegne i prije posluživanja posuti cimetom u prahu.